Menu

Informatie

Elke Nederlander zou enkele jaren van z'n leven aan judo moeten doen. Het is de ideale sport om jezelf te ontdekken, op fysiek, mentaal en sociaal gebied. Judoka's kunnen hun energie kwijt door te stoeien, maar leren tegelijkertijd valbreken, zichzelf controleren, omgaan met winnen en verliezen, opkomen voor jezelf en werken in een team.

Je leert respect te hebben voor je partner waarmee je technieken oefent en met wie je daarna een wedstrijdje maakt om te kijken wie de beste is.

De judolessen bestaan uit vele spelletjes en oefeningen die coördinatie en motoriek verbeteren. Regelmatig trainen is natuurlijk belangrijk voor de fysieke gesteldheid; kracht, conditie en behendigheid, enzovoort.

Judo is een prachtige opvoedkundige sport; het brengt zelfvertrouwen, kennis over je eigen lichaam en gezelligheid.

De judolessen bij Nippon Judo Achterhoek worden gekenmerkt door een aantal basisprincipes:

Sport moet vooral leuk en leerzaam zijn! Er zit een groot spelelement in de judolessen. Zeker jonge kinderen kunnen niet een uur lang volledig geconcentreerd met judotechnieken bezig zijn. Tijdens de judoles wordt werken aan techniek voortdurend afgewisseld met fysieke oefeningen, wedstrijdjes en spelletjes. Hierdoor wordt de fysieke en mentale inspanning afgewisseld met ontspanning. Zo houden we een positieve en energieke sfeer in de groep.
Judo is je zelf toevertrouwen aan de ander. Je moet elkaar vastpakken, werpen, en controleren op de grond. Hierbij is zelfbeheersing heel belangrijk. Zonder een maatje kun je niet judoën. Toch zit er ook een grote persoonlijke uitdaging in het spel waardoor iedereen leert samenwerken, maar ook zijn eigen kwaliteiten leert ontwikkelen.
Judo is een sport met traditie. Een belangrijk onderdeel daarvan is discipline. De kinderen leren niet alleen om respect te hebben voor hun leraar, maar ook voor elkaar. Ze leren om te luisteren, wanneer een ander aan het woord is. Gedurende de lessen wordt er ook veel aandacht besteed aan normen en waarden. De kinderen leren wat goed en fout is. Dit vindt geleidelijk plaats tijdens de uitleg en uitoefening van de sport.
Tijdens de judolessen leren de kinderen hoe zij hun agressie in toom moeten houden. Zij leren om de tegenstander te overwinnen zonder hem of haar te pijn te doen. Daarnaast leren ze om te gaan met stress en/of frustratie. Het zal regelmatig voorkomen dat iets niet gaat zoals het kind het graag zou willen. In de les leren zij hoe ze met dit gevoel om kunnen gaan en hoe zij dit zelfs kunnen gebruiken om zelf sterker te worden. Je leert om met je eigen krachten om te gaan.
Meervoudig Nederlands Kampioen Antoinette Hennink is oprichter en trainer van Nippon Judo Achterhoek. Antoinette heeft jarenlang zelf gejudood, ze weet hoe belangrijk het clubgevoel is maar weet ook wat er moet gebeuren als je Europees kampioen wilt worden. Ze kan niet wachten om haar opgedane ervaringen en ideeën over te dragen aan enthousiaste judoka's, of het nou is als recreant of als fanatieke wedstrijdjudoka.
“Door het judo heb ik vertrouwen gekregen in mijn eigen kunnen en heb tegelijkertijd heel veel plezier beleefd aan de sport. Judo is zoveel meer dan een houdgreep en een ippon. Er zouden veel meer kinderen aan judo moeten doen voor hun sociale en mentale ontwikkeling. Want judo is goed voor zowel fysieke als mentale weerbaarheid. Ook voor volwassenen is er van alles te bedenken waarom judo een even mooie als doeltreffende sport voor hen is. Met mijn eigen judoschool hoop ik kinderen, jeugd en volwassenen te inspireren en plezier te laten beleven aan alle facetten van deze mooi sport.”
Twee maal per jaar vinden er judo-examens plaats. Tijdens deze examens kan de judoka aan zijn familie en vrienden laten zien wat hij de afgelopen periode heeft geleerd. Na het afleggen van het judo-examen krijgt de judoka van de trainer te horen of hij is gepromoveerd tot een hogere slip of band.
Bij Judo ben je niet verplicht om deel te nemen aan wedstrijden, maar het kan wel als je dit leuk vindt. Bij het Nippon Judo Achterhoek wordt op beginnend en hoog niveau aan diverse wedstrijden deelgenomen, zowel individueel als in teamverband, zowel nationaal als internationaal. De eerste stap is mee doen aan de puntencompetitie, een wedstrijdje in een bekende omgeving. Vind je dit leuk en wil je meer, dan kun je op uitnodiging deelnemen aan regionale wedstrijden en zo door groeien tot een groot kampioen.
Peuterjudo is een bewegingsvorm die speciaal is ontwikkeld door Nippon Judo Achterhoek voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar. Daarnaast is peuterjudo niet alleen de voorloper van jeugdjudo, het is een ideale voorbereiding voor jonge kinderen op elke andere sport. In de 45 minuten durende les ontwikkelen de kinderen spelenderwijs zowel psychomotorische als sociale vaardigheden. Voorbeelden van psychomotorische oefeningen zijn rennen, springen, rollen, vallen, duwen, trekken, etc. Door Judo gerelateerde oefenstof leren de kinderen om te gaan met fysiek contact. De kinderen leren hierdoor beter voor zichzelf op te komen of juist rekening te houden met andere kinderen. Omdat de kinderen alles met elkaar en naast elkaar doen, gaan ze ook ervaren wat “samenwerken” is. De kinderen krijgen deze lessen in een vorm die aansluit op hun belevingswereld. Samenvattend kan men zeggen dat dit een sociaal-gezonde wijze van sporten is waarin faalangst en verlegenheid weggenomen wordt, dit bevordert het zelfvertrouwen.
Nippon Judo Achterhoek wil zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met de judosport, daarom bieden wij scholen-clinics voor basis en hoger onderwijs aan. Wij komen naar uw school toe met een judomat en verzorgen de lessen. Daarnaast bieden wij ook scholenprojecten aan, deze projecten duren 4 tot 6 weken. Door de doordachte opbouw van het lesprogramma is het meedoen voor iedereen laagdrempelig. Nippon Judo Achterhoek helpt kinderen in hun ontwikkeling op sociaal en motorisch gebied. Wilt u ook judo op uw school? Bel of mail ons gerust om te vragen naar de mogelijkheden. Wij staan voor u klaar.
Wij verzorgen de judolessen op 7 locaties: Zelhem, Hengelo (gld), Lichtenvoorde, Borculo, Lochem, Eibergen en Haarlo.
© 2024 Nippon Judo